AKTUELNO

Ako ikada postignemo bilo kakav sporazum sa Prištinom, Srbija bi morala da dobije jasne garancije da će postati država članica EU 2025. godine, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu Rojtersu.

Britanska agencija navodi da su Beograd i Priština od 2013. godine posvećeni dijalogu pod posredovanjem EU, u cilju poboljšanja odnosa i rešavanja svih otvorenih pitanja između dve strane, ali da od tada nije postignut veliki napredak.

- Mnogo, mnogo razlika deli Beograd i Prištinu, ali morate imati u vidu i očigledno je da mnogo toga deli ljude koji o tome odlučuju, kao da je to otprilike pitanje za ceo svet i odavno je to prestalo da bude pitanje za one koji od toga treba da imaju najviše koristi, a to su Srbi i Albanci - istakao je Vučić.

Očigledno se, kaže Vučić, pitanje koje se, kako kažže, zaista ne tiče nikog trećeg - tiče celog sveta.

- Ja sam zato Albancima uvek govorio da je bolje da se mi dogovorimo, nego da se svi drugi dogovaraju preko naše grbače, jer, koliko god da bude težak i loš sporazum za obe strane, ako se mi dogovorimo između sebe, biće mnogo bolje, nego da se mi ne dogovorimo ništa, pa da se drugi dogovaraju preko naših leđa - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug

Vučić je rekao za Rojters da od predstojeće posete Kini mnogo očekuje, a na konstataciju da su mnogi u EU zabrinuti za uticaj Kine u regionu odgovara da su tenderi u Srbiji otvoreni za sve investitore.

On je najavio da u Kinu ide kako bi se potpisao ugovor za Bor, kao i za Zrenjanin što je investicija od milijardu dolara, a naveo je da će se govoriti i o industrijskom parku i mnogim infrastrukturnim projektima.

- Od posete Kini očekujem mnogo, imamo prijateljske odnose, ekonomski odnosi ozbiljno napreduju - rekao je Vučić.

Kada su Amerikanci vratili Železaru, podsetio je Vučić, 5. 000 ljudi je ostalo bez posla, a iz budžeta je mesečno izdvajano između 10 do 12 miliona dolara, a sada, kaže, nista ne plaćamo, dobijamo porez, radi više od 5.200 ljudi.

Kaže da tek očekujemo još značajniji dolazak kineskih kompanija, kao i dobru tržišnu utakmicu između njih i evropskih i američkih kompanija.

Na opasku da su pojedine diplomate iz EU zabrinute za uticaj Kine u regionu, odgovara:

Ako kažu da jesu, nemam nista protiv - ali dodaje i da je EU nama dala 400 miliona za most, a mi smo Kinezima dali da grade.

Takođe navodi i da su tenderi za Bor i ostale kompanije bili otvoreni za sve, ali da su se na tender za Bor javili samo Kinezi i Rusi, i zapitao - što se drugi nisu javili i što nisu ponudili veću cenu.

- To je izvanredna cena i odličan posao - rekao je Vučić i dodao da ćemo nastaviti da sarađujemo sa svima i da imamo najviše zapadnoevropskih investicija.

Kaže da je izvoz 68 odsto u zemlje EU, a u region 20 odsto, ali da mi želimo dobre odnose i sa Kinom i sa Rusijom i imaćemo ih i ništa ne činimo protiv drugih.

On je ukazao i da treba da se zna sa koliko paznje Kina posmatra ovaj prostor i koliko se Kina prema nama korektno ponašala.

Pročitajte još: Vučić: Politički bolesnici i njihovi mediji neka se iživljavaju na meni, a Srbija mora da ih pobedi i bude normalna zemlja

#Aleksandar Vučić

#Kosovo i Metohija

'